Stapelfinanciering: De Slimme Financieringsmix

Stapelfinanciering

De slimme financieringsmix

Als ondernemer sta je voor de uitdaging om de juiste financiering te vinden voor groei of nieuwe projecten. Het volledige bedrag via één financier verkrijgen is vaak niet mogelijk. Hier komt stapelfinanciering in beeld: het combineren van verschillende financieringsvormen zoals eigen kapitaal, leningen van vrienden of familie, bancaire leningen, en alternatieve financieringen zoals crowdfunding.  

Publicatiedatum: 16 September, 2024

Waarom kiezen voor stapelfinanciering

Stapelfinanciering spreidt het risico voor zowel jou als je financiers. Door meerdere financieringsvormen te combineren, vergroot je je kans op succes. Banken zijn daarnaast eerder bereid om een lening te verstrekken wanneer je eigen middelen of al andere investeerders hebt. Zij laten daarmee zien dat ze vertrouwen hebben in jou als ondernemer en in je project. Crowdfunding is ook een nuttige toevoeging; het biedt niet alleen financiering, maar helpt het vermarkten van je project, met marktonderzoek en klantenbinding. 

Een plan is de basis 

Voordat je begint met stapelfinanciering is een uitgewerkt financieel plan onmisbaar. Financiers willen zeker weten dat je idee haalbaar is en goed onderbouwd. Zorg dat je begroting klopt en spreid het benodigde kapitaal over verschillende financiers. Start indien mogelijk met de inbreng van eigen vermogen, dit wekt vertrouwen bij andere investeerders.   

Crowdfunding: toegang tot financiering en betrokkenheid 

Crowdfunding is een sterke toevoeging aan je financieringsmix. Naast financiering biedt het marktinzichten en creëert het betrokkenheid en toegang tot potentiële klanten. Een succesvolle crowdfunding campagne vraagt om een goede voorbereiding. Je moet duidelijk communiceren wat investeerders kunnen verwachten en hoe je het opgehaalde geld inzet. DuurzaamInvesteren.nl begeleid je tijdens het hele proces en neemt complexe procedures uit handen  

Juridische en fiscale overwegingen

Bij stapelfinanciering moet je goed letten op juridische en fiscale zaken. 

Overeenkomsten: Voor elke financiering teken je een overeenkomst. Dit is een officieel document waarin staat hoeveel geld je krijgt, wat de rente is, en wanneer je het moet terugbetalen. Lees deze overeenkomsten goed door, zodat je weet wat je afspraken zijn. 

Zekerheden: Soms vraagt een financier om een zekerheid. Dit betekent dat je iets van waarde geeft als garantie. Als je het geld niet terugbetaalt, mag de financier dit pakken. Dit kan bijvoorbeeld een pand of apparatuur zijn. 

Fiscale behandeling: Verschillende financieringsvormen hebben verschillende belastingregels. Rente die je betaalt mag je vaak aftrekken van de belasting. Maar dit is niet altijd zo. En soms moet je belasting betalen over het geld dat je krijgt. 

Het is belangrijk om hulp te vragen van experts, ook DuurzaamInvesteren kan hierin meehelpen.  Zo zorg je dat je stapelfinanciering op een slimme en veilige manier gebruikt. 

Stapelfinanciering steeds populairder

Financiering waarbij je verschillende financieringsbronnen combineert, wordt steeds populairder. In de toekomst zullen we waarschijnlijk meer technologische ontwikkelingen zien die het proces makkelijker en toegankelijker maken. Denk aan digitale platforms die verschillende financieringsopties automatisch met elkaar verbinden. Dit maakt het voor bedrijven eenvoudiger om de juiste mix van financiering te vinden. 

Conclusie 

Stapelfinanciering is een slimme manier om je financieringsdoelen te behalen. Door verschillende bronnen te combineren, vergroot je je kansen op succes en verminder je risico’s. Bereid je grondig voor, maak een sterk plan, en zorg ervoor dat je de juiste financieringsvormen kiest voor jouw bedrijf en vraag daarbij hulp van experts zoals DuurzaamInvesteren.nl 

Met de juiste aanpak maak je van stapelfinanciering een krachtig hulpmiddel voor groei en succes! 

Contact

Meer weten over projectfinanciering via DuurzaamInvesteren.nl? Neem dan contact op.

Sander Bubberman

Senior Investment Analyst

Vind financiering via DuurzaamInvesteren.nl

Via DuurzaamInvesteren.nl spreek je een grote groep DuurzaamInvesteerders aan. We werken als volgt:   

  1. We helpen bij het structureren van de obligatievoorwaarden van het project in het informatiememorandum.  

  2. We brengen de aanbieding ook onder de aandacht bij onze database van +20.700 DuurzaamInvesteerders. 

  3. We nemen de administratieve afhandeling uit handen: we verwerken de investeringen, voeren controles uit op investeerders en sturen een reminder voor uitbetalingen. 

Op zoek naar financiering? Dien je financieringsaanvraag in via onderstaande button om de financieringsmogelijkheden te bespreken.