Veelgestelde vragen door investeerders
Lopende investeringen
Voor je lopende investeringen kun je je jaaroverzicht in je account op het clientportaal (portaal.duurzaaminvesteren.nl), terugvinden. Nadat je bent ingelogd, verander je rechtsboven het jaartal naar het gewenste jaartal en klik je vervolgens op het pijltje ernaast om het overzicht te downloaden.
Voor enkele projecten voeren wij niet de administratie, die zie je dan niet in het overzicht. Neem contact op met de uitgevende instelling om een jaaroverzicht te ontvangen.
Een overzicht van jouw investeringen vind je terug via Mijn DuurzaamInvesteren. Log in en ga naar Dashboard. Daarnaast zijn gegevens van projecten in het clientportaal te bekijken via portaal.duurzaaminvesteren.nl. Momenteel wordt gewerkt aan migratie van alle data van het clientportaal naar het dashboard. Totdat dit proces is afgerond kan nog gebruik worden gemaakt van het clientportaal.
In principe niet, je bent een overeenkomst aangegaan voor een lening gedurende een vooraf gestelde looptijd. DuurzaamInvesteren.nl bemiddelt niet in verzoeken om de lening terug te trekken.
In de toekomst worden obligaties op ons platform verhandelbaar. Indien je (tegen die tijd) in bezit bent van een verhandelbare obligatie, kun je zelf beslissen wanneer en welke obligatie je wil verhandelen/verkopen.
Deze worden overgedragen aan de erfgenaam/erfgenamen. De Uitgevende Instelling geeft hiervoor toestemming indien de juiste documenten (verklaring van erfrecht, overlijdensakte etc.) worden aangeleverd. Dit staat per project uitgelegd in de obligatievoorwaarden van het betreffende project.
Dan neemt de Uitgevende Instelling contact op met de obligatiehouders. Heb je nog geen informatie ontvangen of vragen, dan neem je zelf contact op met de Uitgevende Instelling. Komt de Uitgevende Instelling er niet uit? Dan treedt de Stichting Belangenbehartiging DuurzaamInvesteren op namens de obligatiehouders. De Stichting bekijkt de status van het project en stuurt de Uitgevende Instelling aan om alsnog aan de leningvoorwaarden van de obligatiehouders te voldoen. Lees meer op de pagina over Stichting Belangenbehartiging DuurzaamInvesteren.
De betaaldata welke zijn opgenomen in jouw overzicht zijn de data waarop de betreffende uitgevende instelling heeft aangegeven de betalingen te zullen doen. Wanneer je een betaling niet hebt ontvangen dan kan het zijn dat deze nog niet door jouw bank is ontvangen of verwerkt. Mocht je drie werkdagen na de in jouw overzicht aangegeven betaaldatum geen betaling hebben ontvangen dan vragen wij jou contact op te nemen met support@duurzaaminvesteren.nl.
Ik wil investeren als natuurlijk persoon / particulier
Het is wettelijk verplicht om een account aan te maken omdat geverifieerd moet kunnen worden wie er investeert. De identificatie verloopt op onze website via Checkin middels je paspoort, ID-kaart of verblijfsvergunning.
Iedereen met een IBAN-rekeningnummer uit een van de EER-landen, kan investeren via DuurzaamInvesteren.nl. Je dient wel 18 jaar of ouder te zijn.
U.S. Persons kunnen niet investeren op ons platform. Ook niet als inwoner van Nederland. Zie voor meer informatie, kan ik investeren als U.S. Person?.
Nee. Nederland heeft een verdrag met de Verenigde Staten van Amerika voor de gegevensuitwisseling om aan de FATCA (Amerikaanse belastingplicht) vereisten te voldoen. De FATCA is een Amerikaanse wet die financiële instellingen (dus ook DuurzaamInvesteren.nl) wereldwijd verplicht jaarlijks te rapporteren aan de Amerikaanse belastingdienst, de IRS. Dit is een intensieve handeling. Daarom zijn U.S. Persons uitgesloten van investeren bij DuurzaamInvesteren.nl
Je bent verplicht - bij het aanmaken van je account - aan te geven of je een U.S. Person bent.
Je bent een U.S. Person (ofwel belastingplichtig in Amerika) indien je als natuurlijk persoon kwalificeert als een Amerikaanse Inwoner of Amerikaans Staatsburger.
Dit is bijvoorbeeld wanneer je:
- bent geboren in de V.S.
- een Green Card hebt of hebt gehad
- Amerikaanse ouders hebt
Dit geldt ook als je niet in de V.S. woont en verder geen banden hebt met de Verenigde Staten.
Meer weten over U.S. Persons? Raadpleeg dan de IRS.
Het antwoord is nee, DuurzaamInvesteren.nl is geen adviseur, als platform zorgen wij ervoor dat de financieringsvraag is voorzien van transparante informatie. Op basis van deze informatie maak je zelf een beslissing om te investeren. DuurzaamInvesteren.nl verzorgt het investeren en in veel gevallen de administratieve taken tijdens de looptijd van de investering.
De Passendheidstoets is een wettelijk verplichte check om te bepalen of jij als investeerder de dienstverlening van DuurzaamInvesteren.nl begrijpt, de verplichtingen van de aanbieder en de rol van jou als investeerder. We vragen je om een keer per twee jaar de Passendheidstoets te doen.
Met deze calculator berekenen we je persoonlijke verliesdraagkracht. Het resultaat geeft aan hoeveel je kan investeren zonder daarbij te veel risico te lopen. Ieder jaar wordt opnieuw gevraagd de calculator in te vullen, dit is omdat je inkomen kan zijn gewijzigd en dus ook je verliesdraagkracht.
Vanuit de vergunning zijn we verplicht je deze calculator aan te bieden, het staat je vrij om deze in te vullen. Mocht je de calculator onlangs al hebben ingevuld, dan blijft deze geldig tot de verloopdatum, waarna je gevraagd wordt om deze opnieuw te doen.
DuurzaamInvesteren.nl verzorgt het investeringsproces, en in veel gevallen de administratie gedurende de looptijd. Voor de meeste projecten op het platform geldt dat wij hiervoor transactiekosten rekenen. Deze stellen wij vast met de aanbieder op basis van de omvang van het project en de administratieve taken die DuurzaamInvesteren.nl op zich neemt.
De inschrijving en betaling zijn twee losse onderdelen van het investeren. Na inschrijven heb je een aantal dagen om de betaling te voldoen. Is je betaling mislukt? Kijk in je mailbox voor de bevestiging van je inschrijving, daar vind je een betaallink. Na enkele dagen ontvang ook nog een betaalherinnering.
Nee. Obligaties kunnen op naam staan van maar één persoon. De naam van de obligatiehouder moet overeenkomen met de geregistreerde naam op ons platform.
Investeren als rechtspersoon / zakelijk investeren
Ja, dat kan!
Registreer je eerst met je e-mailadres. Wanneer je e-mailadres geverifieerd is, kan je in jouw profiel een rechtspersoon toevoegen. Ga naar je dashboard via het menu en klik bovenaan de pagina op "Voeg rechtspersoon toe" en volg de stappen.
Let op: om te kunnen investeren als rechtspersoon moet je de UBO('s) aangeven en het rekeningnummer waarvan de betalingen worden gedaan verifiëren. Ook is het invullen van een LEI-code verplicht.
Je kunt als rechtspersoon investeren als vertegenwoordiger van bijvoorbeeld een bv, nv of Vereniging.
Er is ook een handleiding en/of instructievideo beschikbaar.
Een LEI-code (Legal Entity Identifier) is verplicht voor ondernemers of rechtspersonen die o.a. aandelen en/of obligaties hebben, of willen gaan beleggen. Het is een uniek nummer waarmee financiële toezichthouders (zoals bijvoorbeeld Autoriteit Financiële Markten - AFM) transacties wereldwijd kunnen volgen. Het doel is om de financiële markten transparanter te maken, beleggingsrisico's beter te beheersen en beleggers te beschermen.
Omdat DuurzaamInvesteren.nl een financiële onderneming is, en daardoor onder toezicht staat van de AFM, zijn wij verplicht een LEI-code te registreren als je wil investeren als rechtspersoon.
Zonder LEI-code is het wettelijk niet toegestaan om te beleggen. Heb je geen LEI-code? Vraag er een aan via: https://lei-nederland.nl/. LEI-code aangevraagd en ontvangen? Deze wordt de volgende werkdag na 14:00 uur geactiveerd, en is vanaf dat moment in te voeren op onze website.
Nee. Nederland heeft een verdrag met de Verenigde Staten van Amerika voor de gegevensuitwisseling om aan de FATCA (Amerikaanse belastingplicht) vereisten te voldoen. De FATCA is een Amerikaanse wet die financiële instellingen (dus ook DuurzaamInvesteren.nl) wereldwijd verplicht jaarlijks te rapporteren aan de Amerikaanse belastingdienst, de IRS. Dit is een intensieve handeling. Daarom zijn U.S. Persons uitgesloten van investeren bij DuurzaamInvesteren.nl. Ook als zakelijke investeerder. Investeren kan ook niet als er meerdere UBO's zijn en één (of meerdere) UBO's een U.S. Person is.
Je bent verplicht - bij het aanmaken van je account - aan te geven of je een U.S. Person bent.
Je bent een U.S. Person (ofwel belastingplichtig in Amerika) indien je als natuurlijk persoon kwalificeert als een Amerikaanse Inwoner of Amerikaans Staatsburger.
Dit is bijvoorbeeld wanneer je:
- bent geboren in de V.S.
- een Green Card hebt of hebt gehad
- Amerikaanse ouders hebt
Dit geldt ook als je niet in de V.S. woont en verder geen banden hebt met de Verenigde Staten.
Meer weten over U.S. Persons? Raadpleeg dan de IRS.
UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner. UBO's zijn de uiteindelijk belanghebbenden van een organisatie: de eigenaar, een belanghebbende, of de persoon die zeggenschap heeft. Het kunnen dus ook meerdere personen zijn. Wil je zakelijk investeren en heeft jouw onderneming meerdere UBO's dan dienen alle UBO's zich te identificeren.
Volg de stappen bij het aanmaken van je account als rechtspersoon. Het opgeven van uiteindelijke belanghebbenden volgt in stap vier.
Ik heb vragen over mijn account
Als je bij ons hebt geïnvesteerd is het waarschijnlijk dat je op dit moment nog twee aparte inlogs hebt: een op duurzaaminvesteren.nl en een op portaal.duurzaaminvesteren.nl
In de meeste gevallen verzorgt DuurzaamInvesteren.nl de administratie gedurende de looptijd van de obligaties. Op portaal.duurzaaminvesteren.nl vind je momenteel nog jouw investeringen terug, de data van de aflossingen en rentebetalingen en de resterende uitstaande bedragen. Hier vind je ook de jaaropgaven ten behoeve van de belastingaangifte.
Er wordt er achter de schermen hard gewerkt om alle gegevens over te zetten naar duurzaaminvesteren.nl. Zodat je nog maar één inlog nodig hebt. Vanaf 09 juli zijn deze gegevens in je dashboard in te zien. Ontbreken er gegevens? Neem dan contact met ons op via: Suppoprt@duurzaaminvesteren.nl
Je IBAN-rekening hebben we nodig om te koppelen aan je geld- en effectenrekening. Zo kan rente en aflossing aan je worden uitbetaald.
Deze informatie moeten wij uitvragen in het kader van de Wet op het Financieel Toezicht. Wij slaan deze informatie alleen op in het profiel van de website en verwerken het voor geen andere doeleinden dan investeren.
Wijzig je gegevens via je profiel op Mijn DuurzaamInvesteren.nl op de site.
Heb je een of meerdere lopende investeringen? Neem contact op met support@duurzaaminvesteren.nl en dien een verzoek tot wijzigen van betaalgegevens in.
Ga naar inloggen op onze website en klik onder de balk waar je je wachtwoord invult op de melding ‘wachtwoord vergeten?’. Vul in de volgende stap het e-mailadres in waarmee je je account bij ons hebt aangemaakt. Je ontvangt nu een mal met verdere instructies om je wachtwoord te resetten.
Indien je een e-mailadres opgeeft wat niet bekend is bij ons, kunnen we je ook geen wachtwoord resetlink sturen.
Over DuurzaamInvesteren.nl
Wij hebben sinds 2013 een vergunning als beleggingsonderneming. DuurzaamInvesteren.nl is een handelsnaam van Crowdinvesting B.V. en staat geregistreerd bij de AFM. Wij hebben onder artikel 2.96 de toestemming voor:
a) Ontvangen en doorgeven orders;
f) Plaatsen zonder plaatsingsgarantie.
Dit betekent dat wij voor een uitgevende instelling de orders van investeerders mogen ontvangen en doorgeven aan de uitgevende instelling. Lees meer op onze pagina over wet- en regelgeving.
Heb je onverhoopt een klacht over onze service? We hopen dat natuurlijk met je op te lossen. Ga naar Contact en vul het formulier in. Geef in het formulier zowel je telefoonnummer en emailadres op zodat we contact met je op kunnen nemen. Jouw klacht wordt opgenomen in ons klachtenregister. Na het ontvangen van je klacht nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Ook goed om te weten: DuurzaamInvesteren.nl is via Crowdinvesting B.V. aangesloten bij het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening). Indien we er samen niet uitkomen kan je het Kifid inschakelen.
Een faillissement van DuurzaamInvesteren.nl raakt nooit investeerders: wij houden geen gelden vast. Het sluiten van nieuwe investeringen via het platform is in dat geval niet langer mogelijk en projecten die nog niet succesvol zijn gesloten worden geannuleerd. Reeds betaalde gelden worden automatisch teruggestort naar de investeerders. Vanuit onze AFM-vergunning moeten wij een minimum eigen vermogen aanhouden zodat onze bedrijfsvoering niet in gevaar komt mochten de bedrijfsresultaten onverwachts tegenvallen. Het eigen vermogen rapporteren wij ieder jaar aan de Nederlandsche Bank als onderdeel van het doorlopende toezicht van de DNB.
Crowdinvesting B.V. is in bezit van een MiFiD- en een ECSPR-vergunning. De ECSPR geldt voor projecten tot en met €5 miljoen per project. De MiFID geldt voor alle projecten met een waarde van meer dan €5 miljoen. Lees hier meer over op de pagina wet- en regelgeving.
Crowdinvesting B.V. is de handelsnaam van DuurzaamInvesteren.nl. Zie ook de KVK-gegevens van Crowdinvesting B.V.. Er is geen actieve website voor Crowdinvesting B.V.. De enige actieve website is duurzaaminvesteren.nl.
Update september 2024: Recent is het bestaan van de website: www.crowdinvestingbv.nl onder onze aandacht gekomen. Deze website is niet van ons. Op de site werd ten onrechte gebruik gemaakt van onze gegevens (waaronder ons kantooradres en KVK-nummer). We willen je erop wijzen dat deze website helemaal niets met DuurzaamInvesteren.nl als handelsnaam noch met Crowdinvesting B.V. als bedrijfsnaam te maken heeft.
Omdat er sterke aanwijzingen van fraude waren, hebben we hiervan melding gemaakt bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarnaast zijn er (juridische) vervolgstappen genomen en inmiddels is het domein www.crowdinvestingbv.nl niet meer actief.
Wanneer je twijfels hebt over de betrouwbaarheid van websites of accounts waar de naam DuurzaamInvesteren.nl of Crowdinvesting B.V. wordt gebruikt, kun je altijd bellen met ons supportteam: +31 88 4321 543. Dit is het enige telefoonnummer dat wij gebruiken.
------------------------------------------------------------
ENGLISH
Crowdinvesting B.V. is the trade name of DuurzaamInvesteren.nl. See also the KVK details of Crowdinvesting B.V.. There is no active website for Crowdinvesting B.V.. The only active website is duurzaaminvesteren.nl.
Update september 2024:
Recently, the existence of the website: www.crowdinvestingbv.nl has come to our attention. This website does not belong to us. The site incorrectly used our details (including our office address and Chamber of Commerce number/kvk-nummer). We would like to point out that this website does not belong to DuurzaamInvesteren.nl nor has any connections to DuurzaamInvesteren.nl or Crowdinvesting B.V. as our company name.
As there were strong indications of fraud, we have reported this to regulator Authority Financial Markets (AFM). In addition, (legal) follow-up steps were taken and the domain www.crowdinvestingbv.nl is no longer active.
If you have any doubts about the reliability of websites or accounts where the name DuurzaamInvesteren.nl or Crowdinvesting B.V. is used, you can always call our support team: +31 88 4321 543. This is the only phone number we use.
Is jouw vraag een andere dan de bovenstaande? Ga naar Contact en vul het formulier in. Geef in het formulier zowel je telefoonnummer en emailadres op zodat we contact met je op kunnen nemen. Na het ontvangen van je vraag nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Vragen over nieuwe onboarden juli 2024
De mail die je op 4 juli hebt ontvangen uit naam van DuurzaamInvesteren.nl over de veranderingen die gaan plaatsvinden op ons platform, komt echt van ons. Het is goed dat je voorzichtig bent, maar deze mail is te vertrouwen en je kunt gewoon op de buttons klikken.
We begrijpen dat de hoeveelheid informatie die op je afkomt overweldigend kan zijn. In theorie valt het echter heel erg mee, iedere stap wordt duidelijk uitgelegd. Het hele proces neemt slechts 10-15 minuten in beslag.
Het enige wat je zelf hoeft te doen is het onboarden/identificatieproces doorlopen. De rest – zoals het openen van de geldrekening etc en de gegevens overzetten naar jouw dashboard – regelen wij.
Vanaf dinsdag 9 juli kun je het onboarden via je dashboard zelf ervaren. We raden je aan het gewoon te proberen en te beginnen met de eerste stap. Als je er niet uitkomt helpen we je natuurlijk graag!
Er is ook een handleiding en/of instructievideo beschikbaar.
Nee. Er zitten voor de investeerder geen extra kosten verbonden aan het openen van deze rekeningen.
Met de overgang van obligatieleningen naar obligaties zetten wij de eerste stap richting het verhandelbaar maken van nieuwe obligaties, iets wat wij in de toekomst willen aanbieden. Of obligaties binnen een project verhandelbaar zijn wordt per project bepaald en gecommuniceerd in de projectdocumentatie.
Wanneer (in de toekomst) in bezit bent van een verhandelbare obligatie, beslis je te allen tijde zelf of je de obligatie, wil verhandelen. Dit hoeft natuurlijk niet! Als je niet verhandeld werkt het eigenlijk hetzelfde als hoe je bij ons gewend bent, je weet waar je aan het einde van de looptijd aan toe bent.
Een tripartiete overeenkomst is een overeenkomst tussen 3 (tri) partijen:
1. Jij als investeerder;
2. DuurzaamInvesteren.nl als tussenpersoon en dienstverlener;
3. AFS voor effectenbewaring en de afhandeling van het bijbehorende betalingsverkeer.
Met de overeenkomst geef je een volmacht om investeringen en terugbetalingen, zoals rente en aflossingen vanuit uitgevende instellingen, via jouw geldrekening op jouw IBAN-rekening te mogen verwerken en om de door jou aangekochte effecten op een aparte effectenrekening die op jouw naam staat te bewaren bij Euroclear Nederland. De overeenkomst ontvang je per mail en kan eenvoudig digitaal ondertekend worden.
Je kunt dan het beste op “wachtwoord vergeten?” klikken. Let er op dat je wel hetzelfde emailadres invult als dat je hebt gebruikt voor je voorgaande investeringen.
Het is in dit geval niet noodzakelijk de onboarding te doorlopen. Je kunt de stappen doorlopen tegen de tijd dat je wel weer wilt investeren. Indien je je dashboard en investeringsgeschiedenis wilt blijven inzien, dien je wel de nieuwe algemene voorwaarden te accepteren om toegang te krijgen.
Eventuele uitbetalingen van projecten waar je eerder in hebt geïnvesteerd blijven gewoon doorlopen.
Nee, een lei-code is alleen verplicht voor zakelijke investeerders/rechtspersonen. Voor privé investeerders is een lei-code niet nodig.
Nee, als je een van de twee, of beiden recentelijk al hebt ingevuld dan bewaren wij die gegevens. Je hoeft de test en investeringscalculator in het nieuwe onboarden niet nog een keer te doen.
De passendheidstoets blijft 2 jaar geldig, daarna wordt gevraagd om deze test opnieuw te doen.
De investeringscalculator blijft 1 jaar geldig (omdat je inkomen kan zijn gewijzigd), daarna wordt gevraagd deze opnieuw in te vullen.
Inmiddels hebben we alle gegevens overgezet van het clientportaal naar je dashboard. Al je gegevens zouden dus volledig moeten zijn. Ontbreken er gegevens? Neem dan contact op met ons supportteam via: support@duurzaaminvesteren.nl.
Let op: in het verleden verzorgden een aantal uitgevende instellingen zelf hun administratie, van die projecten zijn niet alle gegevens in te zien in je dashboard.
Dit is in verband met onze nieuwe vergunning en aangepast beleid, waarbij de manier van identificeren en accountcreatie op ons platform wordt gewijzigd. In het identificatieproces is aangeven of je namens een Kerkgenootschap wil investeren, niet meer mogelijk.
Je investeringsgeschiedenis blijft wel in te zien in je dashboard.
Wel blijven investeren? Je kunt wel nog als rechtspersoon investeren als vertegenwoordiger van bijvoorbeeld een bv, nv of Vereniging.
Of als natuurlijk persoon (privé investeren).