Aflevering 3 | uitgeschreven podcast
De synergie tussen rendement en risico in duurzame investeringen
We praten je graag bij over de financiering van de energietransitie. Want dát heeft nogal wat voeten in de aarde. We snijden relevante onderwerpen aan, samen met ervaren en beginnende investeerders, stakeholders en experts binnen het veld.
Duurzaam je geld beleggen en rendement behalen: een perfect scenario, maar is het mogelijk? In dit blog duiken we in de inzichten die Hans van der Pouw, algemeen directeur van DuurzaamInvesteren.nl, deelt in onze podcast over deze twee principes. Hoe verhouden ze zich tot elkaar, en hoe blijft het in balans?
Hans benadrukt hoe belangrijk het is om risico’s en rendement in duurzame projecten transparant in kaart te brengen en legt uit waarom de energietransitie niet alleen vraagt om financiële middelen, maar ook om lef en innovatie.
Het samenspel tussen rendement en risico
Rendement en risico zijn onlosmakelijk verbonden bij ieder project en iedere investering. Bij DuurzaamInvesteren.nl staat transparantie en zorgvuldigheid voorop. Voordat een project op ons platform wordt aangeboden, doorlopen we sinds 2023 een aangescherpt selectieproces. Hans legt uit hoe:
Documentatie en harde data: Alle benodigde cijfers, contracten en vergunningen worden verzameld en grondig geanalyseerd. Een project wordt alleen geplaatst op ons platform als de fundamenten aantoonbaar solide zijn.
Fysiek bezoek aan de onderneming: Het Business Development team brengt een fysiek bezoek aan iedere onderneming, om kennis te maken en zo een compleet beeld te krijgen. Een georganiseerde productiehal of een goed bijgehouden administratie geeft bijvoorbeeld al een indicatie over de professionaliteit. Bovendien willen we natuurlijk ook graag zien voor welke bedrijfsactiviteiten de financiering voor wordt aangevraagd.
Investeringscomissie: Staan alle signalen op groen? Dan gaat het hele pakket van vooronderzoek ter controle langs onze investeringscommissie. Die beoordeelt of aan alle vereisten is voldaan, de informatie klopt en bepaalt of een project op ons platform komt.
Akkoord van de investeringscommissie? Dan wordt het project met alle benodigde documentatie, zoals bijvoorbeeld een Informatiememorandum en jaarrekening, geplaatst op ons platform.
Deze aanpak waarborgt dat de projecten op ons platform voldoen aan hoge standaarden van levensvatbaarheid en integriteit. Het biedt investeerders de gelegenheid zorgvuldig te beoordelen waar zij in willen investeren. Als platform geven we namelijk geen persoonlijk advies, maar investeerders kunnen wel zelf een afweging maken op basis van de beschikbare informatie per project.
Duurzaamheid als kernwaarde
De energietransitie gaat verder dan klimaatgerelateerde doelen. Hans benadrukt dat duurzaam investeren ook een sociale dimensie heeft. DuurzaamInvesteren.nl beoordeelt elk project op zijn bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Met een sterke focus op de energietransitie is dat de SDG waar ieder project in ieder geval aan voldoet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het terugdringen van CO2-uitstoot, initiatieven die mensenrechten bevorderen en gezondheid stimuleren.
Is duurzaam investeren winstgevend?
Een veelvoorkomende misvatting is dat duurzame investeringen minder opleveren dan traditionele alternatieven. Hans weerlegt dit met feiten: het effectief rendement via DuurzaamInvesteren.nl was in 2023 circa 7%. Het effectief rendement is hierbij het gemiddelde nominale rentepercentage minus de in rekening gebrachte transactiekosten. Dit rendement is vergelijkbaar, zo niet beter, dan veel traditionele investeringen.
Echter, 2024 kende ook een aantal defaults. Wanneer je te maken hebt met één of meerdere defaults zal jouw effectief rendement lager uitkomen. Beleggen kent risico’s, daarbij hoort ook het risico van het verliezen van (een deel) van je inleg.
En hoe ziet de toekomst er dan uit?
De sectoren waarin DuurzaamInvesteren.nl actief is, zoals zonneparken, batterijopslag en oplaadpunten, bieden steeds meer mogelijkheden. Innovaties zoals vliegwieltechnologie – die energie opslaat zonder chemicaliën – zijn inspirerende voorbeelden van projecten die niet alleen bijdragen aan de energietransitie, maar ook aantonen hoe technologie een sleutelrol speelt in het verduurzamen van onze samenleving.
De energietransitie is geen tijdelijke trend, maar een blijvende beweging. Nederland heeft al een indrukwekkende inhaalslag gemaakt en behoort nu tot de wereldwijde koplopers. Toch blijft kapitaal nodig om deze vooruitgang te versnellen.
Daarvoor biedt DuurzaamInvesteren.nl kansen voor zowel investeerders als ondernemers die mee willen bouwen aan een schonere, eerlijkere wereld. Want we redden het alleen met elkaar.
Luister de podcast
Benieuwd naar de podcast met gastspreker Hans van der Pouw?
Heeft dit blog je interesse in de energietransitie gewekt?
Bekijk hier de investeringskansen op ons platform: openstaande projecten.