Zo beschermt DuurzaamInvesteren.nl jouw investering

Aflevering 8 | uitgeschreven podcast

Zo beschermt DuurzaamInvesteren.nl jouw investering

We praten je graag bij over de financiering van de energietransitie. Want dát heeft nogal wat voeten in de aarde. We snijden relevante onderwerpen aan, samen met ervaren en beginnende investeerders, stakeholders en experts binnen het veld.

DuurzaamInvesteren.nl moet voldoen aan strenge financiële regels die zijn vastgesteld door de EU, om investeerders en beleggingen te beschermen.
Hoe zorgen deze wettelijke kaders voor de veiligheid van jouw investering? Dit legt advocaat Financieel Recht Ella van Kranenburg uit in onderstaand blog en bijbehorende podcast.

Publicatiedatum: 1 April, 2025

Lees verder over de wettelijke kaders van jouw investering, en de wet- en regelgevingen die bij DuurzaamInvesteren.nl van toepassing zijn.

Zo beschermt DuurzaamInvesteren.nl jouw investering

DuurzaamInvesteren.nl moet voldoen aan strenge financiële regels die zijn vastgesteld door de EU. Na de financiële crisis van 2008 zijn deze regels flink aangescherpt om investeerders beter te beschermen.

Daarnaast heeft DuurzaamInvesteren.nl al vanaf het begin er bewust voor gekozen om een extra vergunning aan te vragen: de Markets in Financial Instruments Directive (MiFID). Deze vergunning zorgt ervoor dat we nog meer controle en bescherming kunnen bieden aan onze investeerders.

Hoe zorgen deze wettelijke kaders voor de veiligheid van jouw investering? In dit artikel gaan we dieper in op deze bescherming. We bouwen voort op de inzichten uit de podcast met advocaat financieel recht Ella van Kranenburg en bieden aanvullende context over de wet- en regelgeving die van toepassing is op DuurzaamInvesteren.nl.

De lessen van 2008: strengere regels voor iedereen

De financiële crisis van 2008 was een keerpunt. Europese wetgevers trokken massaal aan de bel: het toezicht op financiële instellingen moest strakker. Sindsdien is er een explosie aan financiële wetgeving geweest, gericht op het beschermen van investeerders en het waarborgen van stabiliteit.

Ook investeringsplatforms vielen steeds vaker onder de loep. Waar voorheen de lidstaten hun eigen beleid voerden, geldt er nu een Europese crowdfundingverordening. Voorheen werkten de meeste investeringsplatforms met een ontheffing van de AFM. Toch koos DuurzaamInvesteren.nl er bewust voor om een stap verder te gaan door niet met een ontheffing te werken, maar voor een MiFID vergunning te gaan.

DuurzaamInvesteren.nl valt onder twee Europese vergunningen

DuurzaamInvesteren.nl is de handelsnaam van Crowdinvesting B.V. en beschikt over twee belangrijke vergunningen:

  1. ECSPR-vergunning (European Crowdfunding Service Providers Regulation)
    Sinds november 2023 is deze vergunning verplicht voor alle Europese crowdfundingplatforms. DuurzaamInvesteren.nl voldoet hieraan en mag daarmee projecten tot €5 miljoen aanbieden onder deze verordening.

  2. MiFID-vergunning (Markets in Financial Instruments Directive II)
    Voor grotere projecten vanaf €5 miljoen gebruikt DuurzaamInvesteren.nl de MiFID-vergunning. Hiermee vallen ook deze proposities onder een zwaarder toezichtsregime dat oorspronkelijk bedoeld is voor beleggingsondernemingen. Bovendien vallen geldvragers qua informatieverplichtingen onder een zwaarder regime dan onder de ECSPR. De geldvragers moeten een prospectus hebben dat voldoet aan de normen van de Prospectusverordening. In dat geval moet het prospectus vooraf door de toezichthouder zijn goedgekeurd.

Wil je weten welke projecten onder deze regelgeving vallen? Ontdek het op duurzaaminvesteren.nl/projecten.

Wat betekent MiFID II in de praktijk?

MiFID II is een Europese richtlijn met als doel beleggers beter te beschermen en transparantie op financiële markten te vergroten. De implementatie heeft grote gevolgen gehad voor financiële instellingen, waaronder crowdfundingplatforms met een MiFID-vergunning.

MiFID II kent diverse speerpunten zoals:

●      Bescherming van beleggers:
Verplichtingen op onder meer het gebied van informatievoorziening, passendheidstoetsen en productontwikkeling zorgen dat beleggers goed geïnformeerde keuzes kunnen maken. MiFID kent zorgplichten die, afhankelijk van de dienstverlening, verstrekkend zijn. Ook zijn er verplichtingen om te zorgen dat transacties voor klanten onder de best mogelijke voorwaarden tot stand komen (best execution) en zijn er regels voor kostentransparantie.

Beheerste bedrijfsvoering:

MiFID stelt eisen aan de interne beheerste bedrijfsvoering, zoals interne controle verplichtingen en het identificeren, managen en monitoren van risico’s.

●      Verplichte rapportage:
Onder MiFID II moet DuurzaamInvesteren.nl uitgebreide rapportages aanleveren over naleving van de regels, prestaties en risico’s.

Kortom: MiFID II dwingt tot zorgvuldigheid, controle en transparantie – voorwaarden waar DuurzaamInvesteren.nl bewust voor kiest, ook al vereist dit zwaardere compliance-inspanningen.

Transparantie, screening en klantbescherming in de praktijk

DuurzaamInvesteren.nl neemt haar rol als poortwachter van de markt serieus. Als platform tussen investeerder en projectontwikkelaar heeft het verschillende verplichtingen:

●      Screening van geldvragers:
Voordat een project op het platform verschijnt, wordt de aanvrager gecontroleerd op identiteit, achtergrond en integriteit. De ECSPR-verordening vereist zelfs een check op strafbladen.

●      Screening van investeerders en geldvragers:
Anti-witwasregelgeving verplicht DuurzaamInvesteren.nl ook om particuliere én zakelijke investeerders als ook geldvragers volgens deze regels te screenen.

●      Verplichte documentatie:
Voor elk project wordt wettelijk een informatiedocument opgesteld. DuurzaamInvesteren.nl gaat verder en vraagt een uitgebreid Informatiememorandum (IM), gebaseerd op het format van een prospectus. Dit geeft meer inzicht in de cijfers, historie en structuur van het project.

●      Afzondering van klantgelden:
Zowel investeringsbedragen als terugbetalingen worden juridisch gescheiden van het eigen vermogen van het platform, om risico’s bij een eventueel faillissement te beperken.

Permanent toezicht: AFM en De Nederlandsche Bank

DuurzaamInvesteren.nl valt onder de Wet op het financieel toezicht (Wft) en staat onder doorlopend toezicht van twee instanties:

●      Autoriteit Financiële Markten (AFM):
De AFM beoordeelt onder meer de betrouwbaarheid en deskundigheid van de directie, en toetst processen zoals administratieve organisatie en risicobeheersing.

●      De Nederlandsche Bank (DNB):
De DNB controleert op kapitaalvereisten, solvabiliteit en liquiditeit. DuurzaamInvesteren.nl rapporteert hierover elk halfjaar.

Wat als het platform wegvalt?

Een veelgehoord risico bij online platforms is: wat gebeurt er als het platform stopt? De MiFID-vergunning vereist dat hier scenario’s voor zijn uitgewerkt. Daarom is het bij DuurzaamInvesteren.nl wettelijk vastgelegd dat:

●      Investeringen en klantgelden juridisch gescheiden zijn van het platformvermogen

●      Betalingsstromen kunnen doorlopen, ook als het platform zelf zou ophouden te bestaan

●      Voor de afwikkeling van de lening zijn duidelijke fallback-mechanismen ingericht

Zo worden investeerders beschermd tegen systeemrisico’s die buiten hun eigen invloedssfeer liggen.

Compliance is een investering in vertrouwen

Strenge wet- en regelgeving betekent ook: kosten. Platforms betalen jaarlijks aan de AFM en moeten intern structureel investeren in juridische processen, compliance, screening en documentatie. Deze kosten worden doorvertaald, afhankelijk van de keuzes van het platform, aan geldvrager of investeerder.

Wat hierbij belangrijk is: onder de ECSPR en MiFID-regels wordt zowel de geldvrager als de geldgever gezien als klant van het platform. Dit betekent dat DuurzaamInvesteren.nl de belangen van beiden moet afwegen. Bijvoorbeeld: een lagere rente voor de geldvrager versus een aantrekkelijk rendement voor de investeerder.

Daarom gelden strikte regels tegen belangenverstrengeling, en moeten alle processen zorgvuldig worden ingericht om eerlijkheid en evenwicht te waarborgen.

Toekomst: meer of minder regels?

Hoewel er steeds meer regelgeving is bijgekomen, klinkt in Europa nu ook de roep om deregulering. In het Draghi-rapport wordt onder meer gesuggereerd dat de wetgeving zó complex is geworden, dat dit het concurrentievermogen van Europa raakt.

Toch blijft het dilemma bestaan: hoe versimpel je regels zonder in te boeten op veiligheid?

Voor nu betekent het dat platforms als DuurzaamInvesteren.nl zich bewegen in een omgeving met een stevig regelgevend kader – iets waar investeerders vandaag de dag hun voordeel mee kunnen doen.

Key takeaways voor jou als investeerder
  • DuurzaamInvesteren.nl beschikt over zowel een ECSPR- als MiFID-vergunning, elk met hun eigen waarborgen

  • Klantgelden en investeringen zijn juridisch gescheiden van het platformvermogen

  •  Zowel geldvragers als investeerders worden gescreend op grond van de antiwitwas-en terrorismefinancieringsregels. Daarnaast wordt de geldvrager ook nog specifiek gescreend op betrouwbaarheid

  •  Extra informatiememoranda geven meer inzicht in elk project dan wettelijk vereist is

  •  Het platform staat onder toezicht van AFM én DNB, inclusief toetsing van directie, processen, kapitaal en beloningsbeleid

  •  Bescherming van beleggers, zoals in de vorm van best execution, is een kernverplichting onder MiFID II

Klaar om verder te kijken?

Overweeg jij een investering in de energietransitie? En wil je weten welke projecten aan strenge regelgeving voldoen én transparant worden gepresenteerd?

Plan een vrijblijvend oriënterend gesprek met een van onze experts.

Ook investeren in duurzame projecten? Ontdek onze projecten en maak samen met DuurzaamInvesteren.nl het verschil.

DuurzaamInvesteren.nl is al 10 jaar expert in Clean Energy, maar biedt ook ruimte aan projecten die nodig zijn om de bredere duurzaamheidstransitie te versnellen. Denk hierbij aan ondernemers die zich richten op circulariteit en biobased oplossingen. Deze special projects krijgen via ons platform de kans om de benodigde financiering op te halen om zo op te schalen en dé impact kunnen maken die essentieel is om de klimaatdoelstellingen te realiseren.

Luister de podcast

Benieuwd naar de podcast met advocaat Financieel Recht Ella van Kranenburg?

Word ook expert

Ontdek alle podcast onderwerpen