Aflevering 2 | uitgeschreven podcast
De toekomst van duurzame energie: Wat investeerders moeten weten over opslag en innovaties
We praten je graag bij over de financiering van de energietransitie. Want dát heeft nogal wat voeten in de aarde. We snijden relevante onderwerpen aan, samen met ervaren en beginnende investeerders, stakeholders en experts binnen het veld.
Dit blog is geschreven naar aanleiding van onze 2e podcast waarin we de toekomst van duurzame energie en opslagsystemen bespreken. We duiken dieper in innovaties en ontwikkelingen rond energieopslag en wat de toekomst ons kan brengen, zowel in technologie als regelgeving.
We spreken met Mathijs Tas van Emmet Green en investeringsanalist Sander Bubberman. Emmet Green is wellicht een al bekende naam van projecten op onze site. Een partij gespecialiseerd in het ontwikkelen en realiseren van duurzame energieprojecten met een focus op zonne-energie, windenergie en batterijopslag.
De energietransitie is in volle gang en het antwoord op de vraag hoe we schone energie efficiënt kunnen opslaan is belangrijker dan ooit.
De toekomst van energieopslag: innovaties en ontwikkelingen
Een van de grootste uitdagingen van de energietransitie is het opslaan van energie. Terwijl we steeds meer afhankelijk worden van hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind, moeten we manieren vinden om de opgewekte energie op te slaan voor momenten waarop vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten. Dit is waar innovaties in energieopslag een sleutelrol spelen.
Energieopslag, zoals batterijen en ondergrondse opslag zoals waterstof bieden veelbelovende oplossingen voor de toekomst. In Nederland wordt er al veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van opslagtechnieken.
Daarnaast is de overgang van elektronen naar moleculen een belangrijke ontwikkeling. In plaats van energie alleen op te slaan als elektriciteit in batterijen, wordt er steeds meer gekeken naar het omzetten van elektriciteit naar moleculen zoals groene waterstof. Waterstof kan een cruciale rol spelen in het decarboniseren van industriële processen en zwaar transport, maar ook in de opslag van energie voor langere periodes.
Verduurzaming: de rol van wet- en regelgeving in de energietransitie
De komende jaren zullen we in Europa meer wet- en regelgeving zien gericht op het verduurzamen van energieopslag, met name op het gebied van batterijtechnologie. De EU heeft al aangekondigd dat er strengere regels komen voor de recycling van batterijen, wat vooral belangrijk is voor het hergebruik van waardevolle materialen zoals lithium, nikkel en kobalt.
Recycling van zonnepanelen is in de sector al een belangrijk thema, maar bij batterijen is het urgenter. De waarde van lithium maakt het eenvoudiger om dit materiaal te herwinnen en het opnieuw te gebruiken in nieuwe batterijen. Refurb Battery is een voorbeeld van een van de bedrijven die actief inspelen op deze vraag. Het refurbishen (reviseren) van batterijen verlengt de levensduur, verlaagt de kosten voor de productie en versterkt zo de circulaire economie.
Het is van belang dat we de R-ladder van circulair hergebruik blijven volgen: van het hoogwaardig hergebruiken van materialen tot het laatste stadium van herwinning. Het is niet alleen een economische kans, maar ook een milieuvraagstuk, want het efficiënt hergebruiken van grondstoffen kan de CO2-uitstoot van de batterijproductie aanzienlijk verminderen.
De Europese Wetgeving: gelijk speelveld en duurzaamheid in de elektriciteitsmarkt
Een belangrijke ontwikkeling in de EU is het streven naar een gelijk speelveld voor energiemarkten, door het structureren van nettarieven en het zorgen voor eerlijke concurrentie binnen de Europese elektriciteitsmarkten. Momenteel zijn elektriciteitsmarkten per biedregio verdeeld, maar deze markten stoppen niet bij de grens. Dit betekent dat er oneerlijke concurrentie kan ontstaan met onze Zuiderburen, wat in sommige gevallen kan leiden tot marktverstoringen.
En hoe ziet het er dan uit als we nog verder in de toekomst kijken?
Naar verwachting wordt de Right to Repair wetgeving verder geïmplementeerd en gehandhaafd. Dit biedt consumenten en bedrijven de mogelijkheid om batterijsystemen te repareren en de herkomst van de materialen (zoals lithium en kobalt) in kaart te brengen. Het introduceren van materiaal paspoorten is een belangrijke stap in het terugdringen van de milieu-impact van batterijproductie en het stimuleren van hergebruik.
Een technologie die steeds meer aandacht krijgt, is Vehicle-to-Grid (V2G). Dit maakt gebruik van de energie opslagcapaciteit van elektrische voertuigen (EV’s), die snel de grootste opslagmarkt aan het worden zijn. Met V2G kunnen EV’s niet alleen energie consumeren, maar ook teruggeven aan het net wanneer dat nodig is. Dit vereist echter niet alleen technische innovatie, maar ook aanpassingen in wet- en regelgeving om V2G op grote schaal mogelijk te maken. Zodra deze techniek technisch en wettelijk mogelijk is, zullen veel partijen snel inspringen op deze kans.
En tegen die tijd zullen ook wij natuurlijk meebewegen.
Luister de podcast
Benieuwd naar de podcast met gastspreker Mathijs Tas van Emmet Green en Investeringsanalist Sander Bubberman?
Heeft dit blog je interesse in batterijopslagensystemen gewekt?
Op dit moment staat er een investeringskans open van Emmet Green: ontwikkeling en realisatie van Energie Opslag Systeem de Scheldebatterij.